Pertanyaan

Sila nyatakan segala pertanyaan anda kepada zach73jr@yahoo.com

Please email me at zach73jr@yahoo.com if u have any enquiries

  1. akudanmuzik
    21/07/2009 at 4:10 AM

    Salam ;

    saya masih lagi mencari identiti suara saya,masih tidak kenal tahap vokal saya dan ini menyukarkan saya untuk memilih lagu untuk dinyanyikan ( pemilihan lagu) harap saudara/ri dpt membantu.

    • Zarul
      21/07/2009 at 11:53 AM

      Askum,mengikut pengalaman saya ,kalo boleh anda kena try banyak lagu dalam berbagai genre dan berbagai penyanyi,dan kamu rakamkan…tipnya disini bila anda rasa selesa menyanyikan satu2 lagu itu bermakna anda sudah kenal suara anda,,bila anda memainkan semula rakaman suara anda tadi cuba minta pendapat kenkawan sesuai atau tidak suara anda itu tadi dengan lagu-lagu tertentu

      p/s ini adalah tip melalui pengalaman saya sahaja…

  2. wawagilermuzik
    06/11/2009 at 3:01 PM

    syingi mengetahui lagu yg sesuai utk suara sy,,sy jge ingin belajar vokal..tp dimana?

  3. akiz
    21/12/2009 at 11:01 AM

    sye xpasti dgn tahap vokal sye…harap awk leyh mmbantu
    sbb nyanyian mmg impian sy

  4. 08/03/2010 at 12:48 PM

    saya ingin bertanya sekiranya suara kita tidak beberapa lantang dan menyanyi tidak berapa jelas apakah yang bolehhhh melantang suara saya supaya nyanyian itu disampaikan dengan baik dan jelasss?

  5. shasha
    11/03/2010 at 3:58 PM

    saya masih mencari cari kelas vokal di dalam pulau pinang,boleh memberi syor untuk saya?

  6. faizal
    07/04/2010 at 10:59 PM

    saya minat menyanyi ingin mencube minat saya ni,adakah peluang bagi saya?

  7. deaf tone
    04/05/2010 at 3:35 PM

    saye rase saye deaf tone…… tapi saye sangat minat dengan nyanyian sejak dari kecil… saye ade kawan yg tahu mengenai vokal teknik… die kate….. saye seorang yg susah nak tahu key untuk sesuatu lagu tu…. hanya beberapa lagu jer yg saye boleh nyanyi dengan key yg betul….. even DO RE MI pon leh sumbang….

    boleh tak saye tahu ape yg saye boleh buat untuk masalah saye neh?????

  8. jaz
    21/07/2010 at 2:04 PM

    saya ingin sangat hendak buat album sendiri & buat lagu sendiri.buat pengatahuan abg sy mmg mnt gler stail menyanyi scara lenggok@draf stakat nie mmg sy sudh pandai menyanyi secara draf..mcm tempo semua sy msh mencri kelemahan ats vokal 2,sy nk mncari seseorang yg thu klemahan sy bila sy myanyi karoke pe smu…hrp abg leh tlg sy yee..(0177246630@www.myspace.com/gelombangmuzikmalaya

  9. yenny
    06/10/2010 at 10:55 AM

    saya minat nak belajar vokal kerana hobi saya menyanyi

  10. Fara
    31/10/2010 at 6:33 PM

    hye..
    saya memang meminati bidang nyanyian..
    tetapi saya mahu perbaiki vokal saya kerana saya tiada basic dan tidak pernah memasuki mana2 kelas..

    jadi, boleh anda memberi pendapat dimana tempat dan kelas untuk saya mendaftar..

    Terima Kasih..

  11. tia_atierah
    22/04/2011 at 6:27 PM

    sye nk tnye..dekat mne ade kelas vokal untuk sye belajar vokal ae…sye tringin cgt nk menyanyi..boleyh x abg zarul trg kan dkat inbox fb sye??

  12. intan nurani
    06/05/2011 at 4:03 PM

    salam sejahtra..
    saya x tau tahap nyanyian saya walau pn pernah memenangi beberapa pertandingan nyanyian…saya x pernah mengikuti apa2 kelas vokal namun setiap kali saya menyanyi alhamdullillah di ikuti pujian dr pendengar…namun saya amat takut untuk menyanyi dikhalayak ramai…gementar saya hinggakan nafas saya lari laju sebelum vokal saya lari…hehe..bagaimana saya nak control gementar saya…saya akan ke pertandingan seterusnya bberapa hari lg,tension…help

  13. wani
    28/05/2011 at 4:00 PM

    Salam,

    saya mencari kelas vokal. Minat menyanyi…tak tahu suara ok ke tak..

    • insan biasa
      17/02/2012 at 1:17 AM

      nk suara sedap juz mkn biar berpntang sprti kurg kn mknan bminyak,pedas n mnuman sjuk2…bnyk2 kn mnum air suam n sllu2 kn mnyanyi..jgn mlu ble mnynyi ykin pda dri sndri..bla mnyanyi lpas kn smua suara anda n jgn than2 untuk ltihan pnfasan…insyallah anda akan dapat ape yg anda mahu.amin….

  14. Khairil Kalai
    31/05/2011 at 4:35 PM

    bagaimanakah hendak mendapatkan suara yang bagus

  15. 03/07/2011 at 9:16 PM

    u try lah lagu lain mne lah taw kot2 ade yg smpai kew thap suara u

  16. alan2009
    22/12/2011 at 11:37 PM

    saya nak cari klass vokal kat kl…awak tahu kat mane?

  17. ash
    12/01/2012 at 4:36 PM

    salam..abg zarul..bagaimna nk bernafas dengan lebih lama??ada tips x??’
    sebab kekadang menyanyikn lagu yg panjang.selalu tidak lepas

    • 12/01/2012 at 6:13 PM

      banyakkan buat senaman kardio seperti berenang dan berjogging

  18. 20/02/2012 at 1:14 PM

    assalamualaikum
    sy erie sy bkn nk nyanyi sgt tp lebih pd nk wat lagu sendiri
    lirk nye sy mungkin dh ade tp kalo nk di jd kan lagu mingkin jadi ker tidak
    itu yg jd masalh sy sy masih x paham blh x abg tunjuk kat sy cam ne nk wat lagu yg best2

  19. mohd akim
    27/02/2012 at 10:44 PM

    bang…
    biase orng ckap,kalau nyanyi,keluar kan suare dari perut…
    macam mane nak buat tu…

  20. adell
    09/03/2012 at 11:04 AM

    aslmlkm…sya nak tnya…kwn2 sya ckap sya blh mnyanyi tpi sya tidak yakin sama ada itu benar atau tidk sbb sya tidak dpt pn nyanyi lgu yg brnada tinggi…mcm mna cranya spaya sya dpt nyanyi lgu yg brnda tinggi?

  21. francis joe
    12/03/2012 at 9:36 PM

    adakah suara seseorang itu tetap atau boleh diubah kpd nada rock heavy.. sy nak tanya bagaimana mmbentuk suara rock spt search, loudness dn dio..

  22. elyonica
    23/03/2012 at 12:40 PM

    salam,name saya elyonica..saya nk tanya sgt dgn abg zarul…
    macam mne nk menjadi artis dlm bidang nyanyian seperti’stacy’???

  23. 27/05/2012 at 1:30 AM

    Saya ingin belajar vokal tapi tidak jahu bagai mana.saya berminat dalam bidang nyayian kalau boleh ajar kan saye cl 0125459857 saya berminat

  24. farah
    30/05/2012 at 2:00 PM

    assalamualaikum . sebenarnya saya nak ceburi bidang dalam nyanyian . Jadi saya nak ada guru vokal untuk tolong saya . boleh tolong ?

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: