Home > Asas Nyanyian, Tip Vokal > Apa Range Suara Anda

Apa Range Suara Anda

Wanita
Bagi wanita ada 3 range  iaitu Alto, Mezzo-Soprano, dan  Soprano.
Bagi wanita dalam category Alto (iaitu range yg paling rendah)vokal range mereka dalam category ini bermula dengan  note C dibawah middle C dan berakhir di note G dibawah high C
Manakala bagi Mezzo Soprano pula (range antara Alto dan Soprano)Range yang selesa bagi mereka ini adlaaha bermula  di note G dibawah middle C hingga ke note B sebelum high
Dan akhir sekali  Soprano pula  bermula  di note G sebelu middle C dan berakhir di melampaui note high C.Soprano adalah range wanita yang paling tinggi

Lelaki
Bagi lelaki pula ada 3 ranges yang popular,iaitu Bass, Baritone, dan Tenor.

Bagi lelaki yang selesa dengan  tingkat register yang paling rendah digelar Bass.Range mereka bermula di F satu octave dibawah note middle C hingga ke  F above middle C
Manakala Barritone iaitu vocal range lelaki yang sederhana antara Bass dan Tenor bermula di note  A  satu octave dibwah note middle C hingga note b dibawah middle
Manakala Tenor pula adalah range tinggi bagi suara lelaki bermula di note c bawah middle C hingga ke note  C atas  middle C
  1. 15/02/2012 at 4:03 PM

    mine is mezzo soprano rasenya even cikgu vokal ajotime kena lawan choir department ni kate soprano.
    huhuuh….
    tak dapek la rasenya nak buat soprano betul2.
    tpi rasanya bila dah flat mmg more to alto
    huhuhuh
    tingin gile nak nyanyi r&b style mcm Jesse Campbell (the voice season 2) or mcm Adele.
    but so far,tgk diana krall naynyi jazz..mcm takde tarik sore sgt pun?!
    so far juga..
    tgk sape2 yg nyanyi jazz pun seme gaye gitu.

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: