Home > Uncategorized > Tip Pernafasan

Tip Pernafasan


Setiap bahagian dalam nyanyian adalah based on your breath/pernafasan..Jika anda tak bernafas dengan betul maka anda takkan dapat nyanyi dengan sebaik yg anda boleh .Belajar bernafas semasa menyanyi boleh elakkan masalah pitching,broken notes dan juga mengelakkan kecederaan pd vocal chord.
Berikut adalah beberapa cara mengajar anda untuk bernafas seperti penyanyi pro:
atau boleh terus dapatkan ebook Rahsia Vokal untuk tip yg lebih lanjut;http://rahsiavokal.com/
Tumpukan perhatian pada pernafasan anda
Cuba baring atas lantai dan sedut nafas sedalam2 yg boleh.Rasakan ianya memenuhkan paru paru anda .Dalam posisi ini anda boleh penuhkan paru2 anda dgn udara dan dalam masa yg sama perhatikan perut anda menaik semasa anda inhale atau sedut nafas..
Beginilah yg anda mahu rasakan semasa anda bernafas semasa berdiri.Jangan ‘keraskan’ atau tense kan bahu anda atau amik nafas pendek pendek..sebaliknya breathe deeply into your stomach.
Sedut dan Lepas
Semasa anda sedut nafas (inhale) semasa menyanyi …sedut udara sedalam2 seolah2 anda cuba untuk meniup belon ..Anda perlu melakukan ini dengan secepat yg boleh.Penuhkan paru2 anda dgn udara!
Bila lepas nafas(exhale) prektis melepaskan nafas anda secara perlahan2 .Bila da habis ..paru2 anda sepatutnya kosong kemudian amik nafas dalam2 balik dan perlahan2 lepas semasa nyanyi..Jangan amik nafas pendek dan lepas dgn cepat..kalau bernafas mcm ni anda akan cepat semput
Postur Pernafasan
Postur pernafasan yg baik akan membantu anda bernafas dgn lebih efisyen dan mengenalpasti otot2 yg terbabit semasa proses inhaling dan exhaling.Berdiri tegak dengan bahu sedikit kebelakang dan tulang pelvis anda slightly tilted ke depan
Angkat kepala anda tapi jangan mendongak keatas sangat.Cuba selarikan bahu,pinggang dan kaki anda dengan lutut anda,kemudian amik nafas. and push it out with your diaphragm. Rasakan how powerful this breath feels compared dengan breaths yg u take when you’re hunched over atau terbongkok
Prektis Latihan Pernafasan
Anda boleh tingkatkan kawalan pernafasan dengan teknik latihan ini:
Breathe in deeply for 4 seconds, tahan nafas
for 4 seconds, kemudian exhale for 4 seconds gak
Empty your lungs n start balik
Bila da lama2 anda boleh cuba selama 6 saat,8 saat malah 10 saat pun boleh! Latihan ini membantu anda mengurangkan inhale dan memanjangkan tempoh exhale pernafasan anda ,juga membantu anda rilex bila anda rasa stress/berdebar2.
Belajar Untuk bernafas secara SENYAP
Jika anda sedut nafas secara gelojoh boleh mengganggu nyanyian anda.Amalkan menyedut udara dengan mulut anda terbuka (tp jgn la sampai ternganga). The breath should go
straight down your throat and into your lungs, expanding
your belly.
Pernafasan senyap ini amat penting semasa anda merakamkan lagu. Breathy inhales don’t sound good, but a
deep, quiet breath is fine. Anda juga bolehlah jauhkan sikit mic tu bila anda inhale
Penjadualan Pernafasan /Time Your Breathing
Cuba amik nafas semasa bahagian ‘pause’ dalam lagu.Jika anda tahu anda akan berdepan dengan note yg panjang,cuba amik nafas sedalam2 yg boleh before it begins. Then ration out your
breath as you sing the note so that you can sustain atau tahan untuk masa yg lama
Note that it’s normal to feel short of breath atau rasa tercungap2 selepas latihan pernafasan.Anda juga akan rasa macam nak menguap2. Ini adalah kerana badan kita sedang sesuaikan atau adjusting to the different amounts of oxygen yg diterimanya.
Singing is about pitch, breath, and rhythm. Pernafasan yg betul membantu anda stay on pitch. If you time it with the song’s rhythm, tiada siapa akan perasan yg anda
bernafas(inhale/exhale) unless dorang tengok u dekat2
Latihan2 pernafasan ini boleh membantu nyanyian anda ke satu tahap yg lebih tinggi dari apa yg anda ada sebelum ini dan jika anda inginkan latihan yg lebih detail anda boleh dapatkan ebook Rahsia Vokal yg ditulis oleh saya..http://rahsiavokal.com/
Jadi amalkan lah latihan ini..Semoga Berjaya!!
Categories: Uncategorized
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: