Home > Asas Nyanyian, Tip Vokal > Feel dalam lagu

Feel dalam lagu

Pada mula-mula saya menyanyi dan merakamkan album saya sering
ditegur oleh penerbit album saya iaitu Saari Amri-’kau nyanyi macam
highway,straight jer”-saya tak paham pada mulanya dengan apa yang
dimaksudkan oleh beliau namun setelah diberi penjelasan baru saya
sedar bahawa nyanyian saya tak ada jiwa

Jadi saya bertanyakan pada beliau bagaimana nak feel kan lagu?Lalu
dia jawab ko baca dan fahamkan lirik lagu,da faham, kalau lagu tu
lagu sedih leleh kasik gelap sikit studio nnt bila nak rakam..

Begitulah serba sedikit pengalaman saya menyanyi dan feel menyanyi
bersama2 Saari Amri

Tips saya untuk anda mengenai feel ni,senang jer…apa yg kita rasa
melalui melodi dan lirik kita keluarkan melalui suara kita,menyanyi
lagu slow mmg mencabar berbanding dgn lagu rancak,pasal nak feel
lagu sedih ni perlu penghayatan yg tinggi…kelembutan dalam
mengeluarkan suara nyanyian amat penting jika lagu
perlahan..kelembutan suara boleh dihasilkan melalui suara dari
dada..jgn ‘keraskan’ suara anda bila nyanyi lagu perlahan dan nada
rendah,cth nyanyi dgn suara keras adalah apabila kita nyanyi Happy
Birthday-selalunya bila org nyanyi lagu ni dgr macam keras dan
straight je -xde feel..betul tak??

p/s Mungkin ada ramai yang tak berapa nak paham,nak tahu contoh yang baik dengan penghayatan lagu ni cuba dengar lagu lagu dari penyanyi penyanyi hebat cth Datuk Siti Nurhaliza,Anuar Zain,Faizal Tahir dan Dayang Nurfaezah–cuba dengar perbezaan nyanyian/feel dorang antara lagu rancak/slow

  1. 16/11/2011 at 12:13 PM

    setuju2 sangat

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: