Home > Tip In Malay > Bagaimana Penyanyi Merakamkan Lagu di dalam Album??

Bagaimana Penyanyi Merakamkan Lagu di dalam Album??

Mungkin ramai anda diluar sana yang masih samar-samar bagaimana seseorang penyanyi merakamkan lagu mereka.Proses merakamkan lagu bermula apabila seseorang komposer itu memberikan lagu yang masih “raw” kepada penerbit album dan penerbit pula akan membuat susunan muzik atau ada juga yang mengupah music arrangger mengikut kesesuaian genre,konsep,range suara, atau identiti penyanyi yang bakal merakamkan lagu tersebut,proses ini mengambil masa lebih kurang seminggu.

Setelah ianya siap maka music arrangger tadi akan serahkan kepada penerbit untuk approval.Apabila penerbit berpuashati maka dia akan menghantar muzik itu tadi untuk diserahkan kepada penulis lirik pula.Penulis lirik akan  menulis lirik berpandukan kepada melody guide dalam lagu tersebut.Proses penghasilan lirik ini kadang-kadang tidak menentu tempoh waktunya,terpulanglah pada kreativiti seseorang penulis lirik tersebut.

Kini lagu itu tadi hanya tinggal untuk dirakamkan sahaja,namun begitu lagu beserta lirik ini perlu diserahkan terlebih dahulu kepada si penyanyi untuk dia menghayati melodi serta menyuaipadankan lirik dengan melodi..seterusnya menghayati lirik lagu tersebut.Mengikut pengalaman saya,proses ini mengambil masa lebih kurang 2-3 hari sebelum ke studio rakaman,walaubagaimanapun penerbit berhak untuk mengubah sedikit lirik atau melodi asal jika dia rasa bersesuaian

Setelah proses tadi selesai si penyanyi itu bersama penerbit akan ke studio rakaman.Sampai jer maka mula lah penyanyi itu menyanyiiiiiiii…..ada setengah penyanyi memulakan rakaman di bahagian chorus terlebih dahulu,ada pula yang lebih selesa dengan menyanyikan bahagian bridge dan verse dahulu.

Untuk pengetahuan anda,sessi rakaman lagu ni adalah sangat kritikal,ketelitian dan kesempurnaan harus dijaga baik dari segi vokal dan juga penghayatan lagu demi menghasilkan lagu yang berkualiti.Untuk itu penerbit akan memantau sesi rakaman ini,ada juga sesetengah penerbit yang mengarahkan seorang penata vokal untuk memantau vokal,serta penghayatan si penyanyi semasa proses rakaman.

Penerbit serta penata vokalnya ini akan menghalusi setiap bait lagu,patah agu,tempo,sebutan,pernafasan,pitching,low note,high note dan apa saja yang berkaitan dengan teknik vokal dan penyampaian lagu.

Saya ambil contoh lagu saya,Ramalanku Benar Belaka,dimana liriknya bermula dengan….’hingga ke saat ini...”ok sebutan ‘hingga’ tu mesti kena jelas begitu juga dengan pitching,bila selesai rakam jika hasilnya berjaya kat sebutan ‘hingga‘ sahaja tapi pitching kat ‘ke saat ini’ ada tergelincir sedikit maka kenalah penyanyi tu rakamkan balik untuk baris lirik itu sahaja,tapi bila rakam balik ‘ke saat ini’ pitching dah ok tapi sebutan ‘hingga’ pula dengar macam ‘higga’,so kena buat balik..betulkan sebutan,cuba anda bayangkan itu baru proses rakaman untuk baris pertama sahaja..betapa kritikal dan stressnya proses rakaman ini

Pada keseluruhannya,proses rakaman lagu untuk lagu yang hanya panjangnya antara 3 minit -5 minit akan mengambil masa antara 45min – 5jam bergantung kepada kepakaran vokal si penyanyi

Setelah selesai lagu tersebut akan dihantar kepada mixer untuk diadun bunyi atau mixing untuk menaiktaraf kualiti bunyi lagu tersebut dan untuk ‘memerdukan’ lagi suara si penyanyi

Jadi itulah serba ringkas,mengikut pengalaman saya merakamkan lagu dalam studio.Kesimpulannya lagu yang hanya panjangnya 5 minit bukan bererti rakaman lagunya  juga mengambil masa 5 minit.

  1. 28/07/2009 at 4:35 PM

    Assalam Alaykum,
    brother please kindly visit and link to Haq Islam site?
    Jazakallah

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: