Home > Uncategorized > Tip Menghilangkan Rasa Gemuruh

Tip Menghilangkan Rasa Gemuruh

Tentu ramai diantara kita mengalami masalah ini apabila berdepan dengan audience lebih-lebih lagi bila disiarkan Live! melalui televisyen,malah ada jugak diantara kita yang agak nervous walaupun hanya menyanyi didepan kaum keluarga.

Tahap gemuruh setiap orang berbeza,tapi cara nak mengatasinya adalah senang jer…ikut pengalaman saya,saya akan jadikan stage tu macam bilik saya dan tak ada sesiapapun di hadapan saya(dengan suluhan lampu yang terang.. memang saya tak nampak audience pun)dan apabila muzik jalan jer that’s it!!segala nervous saya hilang…bagaimana tetiba jer boleh hilang?cuba bayangkananda seorang diri dalam bilik sunyi sepi dan anda gemuruh dan perasaan  gemuruh anda itu tadi sentiasa menghantui anda,tapi bila anda berada dikawasan yang ramai orang secara otomatik keriuhan dan suasana bising tadi akan menluputkan ingatan anda kepada perasaan gemuruh anda.Jadi kesimpulan disini adalah biarkan diri anda dihanyutkan dalam irama muzik dan melodi yang akan anda sampaikan nanti,Insyaallah anda akan enjoy dalam setiap persembahan anda

Lain-lain tip, anda boleh cuba minum teh camomile sebelum memulakan persembahan kerana teh cammomile ini memang terkenal dengan aroma teh yang menenangkan minda

Anda juga boleh melakukan benda-benda atau perkara yang boleh menenangkan anda, saya ambil contoh penyanyi Mariah Carey,beliau memastikan anjingnya dibawa setiap kali sebelum dia memulakan persembahan,kerana dia akan bermain dengan anjingnya terlebih dahulu bagi menghilangkan gemuruh,manakala penyanyi dari kumpulan Pink Floyd pula akan menggosok bajunya bagi menghilangkan gemuruhnya..Pelik bukan!Mungkin anda ada cara anda tersendiri..cuba tanya diri anda,bagaimana pula agaknya?? Selamat Mencuba!

Categories: Uncategorized
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: